zöldhulladék-elszállítás


zöldhulladék-elszállítás

Favágás után általában felmerül a kérdés: "Mit csináljunk a hulladékkal?"

A munkánk során keletkező zöldhulladékot (természetesen díj ellenében) el tudjuk szállítani. Fontosnak tartjuk a faanyag és a zöldhulladék újrahasznosítását, ezért a megfelelő telephelyre szállítjuk, ahol kimondottan ezzel foglalkoznak.

Általában két lehetőség közül választhatunk:
 

-Lehetőség van komposztálásra. Ennél a megoldásnál a fahulladékot aprítógéppel, darálóval felaprítják, majd a megfelelő oxigén, nedvességszint és hőmérséklet figyelemmel tartása mellett lassan végbemegy az anyag lebomlása. A keletkezett humuszt magas tápanyag tartalma miatt a kertészetek könnyen tudják hasznosítani. Ez egy környezetbarát és viszonylag egszerű megoldás, azonban nem minden fa komposztálható. A dió és vadgesztenye fák levelei, ágai magas mérgezőanyag és olajtartalmuk, a fenyőfélék magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatóak.fa újrahasznosítás

 

-Másik megoldás a faanyag tüzelőanyagként történő felhasználása. Leginkább a szárazabb növényi részeket érdemes így hasznosítani, így például a fatörzset, vastagabb ágakat. A faanyagot egy nagyteljesítményű aprítógéppel felaprítják. Akár ebben a formában is használható (iskolákban, közintézményekben előfordul ezzel az anyaggal fűthető kazán), de nagy nyomással, magas hőmérsékleten összepréselve fabrikettként is értékes fűtőanyag.